Wat verdient u als gastouder?

Hoeveel u als gastouder verdient, is niet wettelijk vastgesteld. Als gastouder bent u niet in dienst van het gastouderbureau. Gastouderbureau Twinkle kan u dan ook alleen adviseren in het uurtarief dat u als gastouder zou kunnen hanteren naar de vraagouder. Twinkle vervult voor u en de vraagouder de wettelijk bepaalde kassiersfunctie. Dit wil zeggen dat Twinkle de vergoeding van de vraagouder ontvangt en uitbetaalt aan de gastouder.

Meer over de vergoedingen kunt u vinden onder tarieven.

U dient er als gastouder rekening mee te houden dat u diverse kosten maakt, zoals drinken, tussendoortjes, speelgoed, wasmiddelen/wasgoed etc. Veel van deze kosten zijn echter weer aftrekbaar van uw inkomstenbelasting. Houdt u er ook rekening mee dat u extra tijd nodig heeft voor allerlei werkzaamheden zoals schoonmaak en administratie.

Hoeveel kinderen mag u opvangen?

Er gelden wettelijke voorschriften voor het maximum aantal kinderen dat u als gastouder gelijktijdig mag opvangen. Gastouderbureau Twinkle controleert altijd of aan deze voorschriften wordt voldaan op het moment dat er een nieuw kind bij een gastouder geplaatst wordt.

Als gastouder mag u:

  • maximaal 6 kinderen jonger dan dertien jaar opvangen, inclusief uw eigen kinderen onder tien jaar, ook een buurkindje of nichtje/neefje wordt meegeteld
  • maximaal 5 kinderen jonger dan vier jaar opvangen, waarvan
  • maximaal 4 kinderen jonger dan twee jaar, waarvan
  • maximaal 2 kinderen jonger dan één jaar.

Ook hier tellen uw eigen kinderen in genoemde leeftijdscategorie mee. Bijvoorbeeld u heeft een kind van 8 maanden. Dan mag u nog 1 ander kindje beneden één jaar opvangen. Is uw kind 8 jaar, dan mag u nog maximaal 5 kinderen opvangen beneden de vier jaar.