Achterwacht

Gastouderbureau Twinkle streeft er naar dat de bij haar ingeschreven gastouders beschikken over een zogeheten “achterwacht”. Elke gastouder die meer dan drie kinderen opvangt dient een achterwacht te hebben. Indien een bepaalde noodsituatie zich voordoet waarbij de gastouder plotseling weg moet, is het fijn als er iemand ingeschakeld kan worden. Op die manier kan de opvang van uw kind(eren) gecontinueerd worden.

Aan welke eisen moet een achterwacht voldoen?

De partner van de gastouder kan bij noodgevallen ingeschakeld worden, maar ook een familielid of vriendin. Het verdient de voorkeur om meerdere personen beschikbaar te hebben.

Van een achterwacht wordt verwacht dat dit een volwassene is die, lichamelijk en geestelijk, in goede gezondheid verkeert. Ook wordt verwacht dat deze persoon tijdens de opvang telefonisch bereikbaar is en binnen maximaal 15 minuten ter plaatse kan zijn om de kinderen tijdelijk op te vangen.

Er gelden geen specifieke opleidingseisen. Bovendien hoeft er ook geen VOG overlegd te worden, aangezien het hier om incidentele en kortstondige opvang gaat. Vaak gaat het om maximaal enkele uren.

De gastouder zal kunnen aantonen dat er een achterwacht is ingesteld door dit op papier te zetten en door zowel de gastouder als de achterwacht te laten ondertekenen. Gastouderbureau Twinkle heeft hiervoor een overeenkomst opgesteld.